Island – co ochutnat

Ta tradiční i současná islandská kuchyně staví na surovinách z lokálních zdrojů – hojně zastoupené jsou tak ryby a jehněčí maso.

Potřeba uchovat dostatek potravy na zimní období naučila Islanďany využívat rozličné způsoby konzervace – sušení, uzení, nakládání do soli – i zpracovávat zvířata celá, aby nic nepřišlo na zmar, ani krev ne. Pokrmy tradiční islandské kuchyně se tak vyznačují specifickou chutí a řadu kdysi běžných jídel nejspíš ani nezatoužíte ochutnat. Pochutiny jako vařená ovčí hlava (Svið), krvavý pudink (Blóðmör) nebo beraní varlata rozhodně nejsou pro každého. Pokud vás přeci jen zaujaly, stále budete mít příležitost se s jejich chutí na Islandu seznámit.

Jedním z pilířů současné místní gastronomie je široká škála čerstvých ryb lovených v místních vodách. Rybolov je pro Island neodmyslitelnou součástí místní ekonomiky i hlavním vývozním artiklem již několik staletí. V roce 2015 jen export představoval 632 tisíc tun mořských produktů v hodnotě 1,8 bilionů EUR. Výsostná rybolovná oblast Islandu čítá 760 tisíc km2, což je sedminásobek vlastní rozlohy Islandu. Regulace rybolovu v podobě kvót byla také jedním z důvodů stažení islandské žádosti o členství v Evropské unii.Hardfiskur

Nejhojněji zastoupenými druhy jsou tresky či sledi, mezi místní úlovky se však řadí i ty méně obvyklé jako vlkouš (Atlantic wolffish), mník (Tusk), mořský ďas (Angler) či mořský jazyk (Lemon sole). Ryby můžete ochutnat čerstvé, připravované na mnoho způsobů, ale i zpracované tradičními konzervačními metodami jakými jsou uzení nebo sušení. Filety či kousky sušených ryb (Harðfiskur) koupíte v řadě supermarketů ale i na benzínových stanicích a na Islandu jsou takto upravené ryby velmi populární. Nenechte se tedy odradit výrazným odérem a kupte si je třeba jako svačinu na trek.Hverabrauð

I na uzeném lososu si můžete pochutnat v „islandském stylu“. Na řadě míst v oblastech s geotermální aktivitou vám jej nabídnou na plátku žitného chleba pečeného (nebo spíše vařeného) v hrnci v zemi s využitím geotermálního tepla. Konzumace tohoto chleba (Hverabrauð) je oblíbenou turistickou atrakcí. Hrnec naplněný chlebovou směsí se pečlivě zabalí folií a zakope se do země v blízkosti horkého pramene, kde zůstane po dobu 24 hodin. Hotový chléb se od obvodu nádoby oddělí nožem, vyklopí se, nakrájí na plátky. Zlatavě hnědý chléb se vyznačuje karamelově či medově nasládlou chutí a nejlepší je ještě teplý. Podává s kouskem islandského másla (Smjör) a ji zmíněným lososem.

Čistá islandská příroda nezatížená průmyslem je zárukou kvality místních surovin i jejich výjimečné chuti. Ovce (na něž budete při cestování Islandem víceméně neustále narážet) žijící volně na pastvinách a v horách, pasoucí se na čerstvé trávě a divoce rostoucích bylinách, zajišťují místní kuchyni dostatek výborného jehněčího masa. To je základem třeba při přípravě jehněčího guláše nebo islandské tradiční a velmi vydatné polévky (Kjötsúpa) obsahující velké kousky jehněčího masa, zeleninu a rýži.

Kjötsúpa – recept:Kjötsúpa

400 g jehněčího, ¾ litru vody, 1 cibule, 2 brambory, 200 g tuřínu, 200 g mrkve, 1 polévková lžíce rýže, 1 polévková lžíce bylinek/koření, 1 polévková lžíce soli
Maso vložte do vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, snižte teplotu a vařte po dobu 45-50 minut. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Po 20 minutách vaření ji přidejte do hrnce společně s rýží a bylinkami.

Jehněčí maso se na Islandu používá i pro výrobu párků a na „hot-dogy“ (v islandštině „Pylsur“) narazíte na každé větší benzínové pumpě. Párek v podélně rozříznutém rohlíku vám dle přání doplní čerstvou či smaženou cibulkou a vy sami si jej pak dochutíte kečupem, hořčicí, majonézou, případně jejich kombinací 🙂 Pokud si chcete dát údajně ten nejlepší Pylsur na Islandu, hledejte stánek Bæjarins Beztu Pylsur v Reykjavíku.

.

SkyrSkyr

Co si dát na Islandu k snídani? U mě jednoznačně vítězil Skyr. Mléčný výrobek, chutí i konzistencí něco mezi tvarohem a jogurtem se nabízí v neochucené variantě (výborná pro kombinaci s čerstvým ovocem) či s příchutí. A variant je opravdu mnoho – v regálech najdete Skyr borůvkový, jahodový, hruškový, jablečný, citrónový, banánový, melounový, mangový, čokoládový, vanilkový…

.

Sladké mámení

ÞristurIslanďané milují své domácí cukrovinky a zejména ty z lékořice. Pokud si  tedy rádi nezdravě zamlsáte, vaše chuťové buňky na Islandu trpět nebudou. ZmrzlinaVyzkoušejte například oblíbenou tyčinku „Þristur“ kombinující karamel, čokoládu a malé kousky lékořice. Cukrovinky zde neodmyslitelně patří i ke zmrzlině. Když nezůstanete u „klasiky“ v podobě karamelové či čokoládové polevy nebo sekaných oříšků, můžete si tu svou točenou mléčnou dochutit řadou „hříšných ingrediencí“ – třeba lentilkami nebo právě lékořicovými bonbony. Takže těm z vás, kterým se bude islandské léto zdát ke konzumaci zmrzliny dostatečně horké, vřele doporučuji 🙂

Co si Islandu užijete a ochutnáte, aniž byste o to museli usilovat, je velmi kvalitní pitná voda. Islanďané jsou na ni velmi hrdí a považují ji za nejlepší na světě. Čistou pramenitou vodu bez jakýchkoli dodatečných úprav (např. chlorování) si natočíte kdekoli přímo z kohoutku. Pozor si dejte jen na případné promíchání studené vody s teplou – teplá voda často pochází s geotermálních zdrojů a není k pití vhodná. Pro pití nebo vaření nechte tedy studenou vodu chvíli odtéct.

 

Written by Dana Gabrišová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *